Desicions, desicions…

Om vi börjar från början: Beslutet handlar om ifall jag ska göra ett världsalångt inlägg eller om jag ska splitta det per ämne.

Pallar ni ett långt? Hänger ni med ända till slutet? Det finns möjlighet att det är värt det.

Hansominte är ledig. Visserligen tror jag han sitter och tjuvjobbar lite nu, det låter som om det är ett jobbsamtal han tagit. (Det var det inte visade det sig. Guldstjärna på den!) Men han är inte på kontoret i alla fall. Företagar-dampen får inte sitt utlopp. Då går han all in här hemma istället.

Vårt hus är en klassisk sexrumsindelad bondgård. Det betyder att det borde vara sex rum nere och sex rum uppe. Nu är det inte riktigt det eftersom vi rev en vägg mellan kök och rummet bredvid, men bottenvåningen ser i stort sett ut så. Plus en punschveranda. Det gör att det finns en hallen-mitt-i-huset.

Väldigt väldigt förenklat såhär:

skiss

Den hallen. Alltså. Man orkar inte ens beskriva den. I hela meningar.
Vi snackar tre sorters väggbeklädnad, varav en lösgomsrosa och resten 80-talsreliker. Vi snackar laminatgolv. Vi snackar miljoner hål efter spegelvägg (väggen mot vardagsrummet). Och vi snackar totalt genomgångsrum och enda vägen upp till övervåningen.

Nu vet vi att det finns ett par dubbeldörrar gömda i väggen in till vardagsrummet, nära trappen nånstans. Vi vet att det är ljuvliga timrade väggar under allt bröte, under sju lager tapeter med bristfälligt underarbete och tretexskivor och uppätet sågspån som isolering. Vi är rätt säkra på att det är ett finfint grangolv under laminatgolvet och att det är pärlspont i taket, över det sänkta… bastutaket.

Det är bara det att det inte riktigt finns tid att ta tag i allt det just nu.

IMG_2004

Tyvärr syns det inte alls på bilden hur lösgomsrosa den där panelen var. Men notera gärna tempus på meningen. Nu är det nämligen vitt. Både i taket och på väggarna. S-0502-Y. The love of my Life.

Det är inte så att allt i vårt hus är vitt. Men de flesta väggarna är. För att det blir ljust, för att det blir harmoniskt, för att det är lätt att variera utseendet på rummet med gardiner, filtar och kuddar. Mattor rationaliserade vi bort när första älskade katten använde allt som låg på golvet som kattlåda. (Bästa träningen att få en make-to-be att sluta slänga sina kläder på golvet i bästa ungkarlsstil.) Och nu är alltså hallen-mitt-i-huset vit. Vi ska också göra en liten rockad med möblerna, det sker nog under dagen, så ni får se det sen. Det är en lättnad och befrielse att det är vitt, enfärgat och harmoniskt där inne nu! Trots allt är det det rum vi oftast går igenom.

Vi kallar huset för Kinderägget eftersom vi får minst tre överraskningar varje gång vi ”öppnar” det. Så har det varit i vartenda rum. Vi kan väl konstatera att jag inte håller med om min svägerskas tapetval, som i full blom dök upp när vi rev bort tapeten:

IMG_2013

Det kan vara så att brottet är preskriberat eftersom det var 1974 hon valde den, men ändå liksom. Jag får andnöd av tanken på att ha ett helt rum fullt av… det där.

Sen tänkte jag berätta att Junior och Minior är väldigt viljestarka individer. Det kan möjligen och måhända ha skinit igenom här på bloggen tidigare. Ingen vet varifrån de fått de fasonerna.

Ibland är det på gott, ibland på… mindre gott. Under året har det varit mindre gott, på gott. Det vill säga: de har haft frivilligt godisstopp. Nu har båda bestämt sig för att köra ett år till och då gav vi dem fri lejd under nyårsafton. Inte helt otippat satt båda två uppe och räknade minuterna igår kväll, för att när klockan slog 00:00 gå och förse sig.

IMG_2016

Här har vi sånt som är sparat sen påskas (akta plomberna) och mest sånt som är nyinköpt dagen till ära. Och säga vad man vill, men de sköter det ändå snyggt och sitter inte och häller i sig. När klockan slår midnatt är det över och sockervagnen förvandlas till pumpa. Hansominte tycker att vi ska spara allt så han kan äta det, men det kan han glömma. Det åker i sopen. Jag ska inte säga att jag inte tänker äta godis under 2015, för jag går i baklås av att säga sånt, men jag vill verkligen inte ha en massa godis hemma. Ska han ha nåt får han köpa själv. (Aint gonna happen.) Möjligen kan han få ta det till personalrummet på jobbet. Här ska det inte vara.

2015 ska nämligen bli ett år då jag själv bestämmer. Jag tänker inte längre vänta på att saker ska råka hända, jag vill styra själv. Ett sätt att göra det är att göra en riktig plan.

”Dream, Believe, achieve, repeat” står det på en griffeltavla vi har i köket. Nu är det dags. Jag har drömt och… inget mer. Nu är det dags att believe (jag har idag på mig) och sen är det dags för achieve. Inget mer vänta. NU.

Så jag gjorde en målbok. En bok att skriva mina mål i, spjälka ner dem i småbitar, göra det rimligt och möjligt – och framför allt tydligt hur det ska gå till. Varför jag vill de olika målen ska också med, och hur jag ska motivera mig när det är motigt. Minior ville också ha en, så då gjorde jag en till henne med.

IMG_2018

Sen läste jag lite bloggar och ramlade in hos En lisa i livet och då kom jag på att jag kanske skulle göra en till nån av er med. Om ni vill ha en.

Så den som vill vara med i utlottningen av den här

IMG_2019
ska få svara på några frågor och sen lottar jag bland de som svarat, okej?

1) Vad tycker du är allra roligast att läsa om här?
2) Är det något du saknar här på bloggen?
3) Vilken blogg tycker du att jag borde läsa?
4) Har du något mål för 2015 som du vill berätta om? Vad i så fall?

Nu lärde jag mig ju nåt när jag lottade ut armbandet som Bibbi vann, så boken är – som ni ser – redan färdig. Jag lägger den på lådan under morgondagen, så tävlingen pågår till…säg 10.00 den 1 januari. Då borde vinnaren ha den på fredag och kan kreta ner sina mål bums och på en gång.

Dream, believe, achieve, repeat. Det är bara att göra. Eller som min favoritgrupp på fejjan säger; DING! Do It Now, Girl.

tilt

Tilt is not in our dictionary. Nu ska det ske.

12 reaktioner på ”Desicions, desicions…

 1. Jag tittar in och önskar dig ett Gott slut på 2014 och ett gott nytt, aningen lugnare, år.
  1) Jag gillar att läsa det mesta du skriver så jag kan inte välja bara en eller två saker.
  2) Skulle i så fall vara fler bilder men det är bra som det är.
  3) Usch, vad svårt. Jag har begränsat min egen bloggläsarlista väldigt mycket och jag tror du läser samma. Vet inte om du läser https://amacasa.wordpress.com. Om inte så kan jag rekommendera den.
  4) Mitt mål för 2015 är att få maken att renovera färdigt efter en vattenskada vi hade förra seklet. Jag vill hemskt gärna ha ett riktigt badrum och golv i hela nedervåningen. Men det målet har jag haft länge så jag får väl fortsätta drömma. 😉
  Kramar till dig och så syns vi nästa år.
  😄🎉🎇🎆🎉

  • Tack. =) Du ligger ju ruskigt bra till just nu, när det gäller lottningen. Jag är lite förvånad över hur många som läst och så är det ändå bara du som svarat, men du har lott nummer ett av en utgiven… :p

 2. Hej Granntanten! Vad kul med tävling!
  1) Vad tycker du är allra roligast att läsa om här? Faktiskt det mesta. Jag gillar verkligen ditt språkbruk. Det får mig alltid på bra humör:
  2) Är det något du saknar här på bloggen? Nix! Nöjd!
  3) Vilken blogg tycker du att jag borde läsa? Se 4!
  4) Har du något mål för 2015 som du vill berätta om? Vad i så fall? Jag ska skriva en bok om det Enkla livet. Gå in på http://www.enklalivet.nu om du vill. Eftersom jag verkligen gillar ditt sätt att uttrycka dig skulle jag inte ha något emot att ha dig som korrläsare.

  Åååå, vad jag vill vinna. Gott Nytt År till dig!

  • Men så bra, där fick jag också svaret som dök upp när jag läste på Klädgalen tidigare idag. =)

   Det där med korrläsandet måste diskuteras. Det är inte helt enkelt, men vore väldigt roligt.

   Gott nytt!

   (Sorry, Bibbi, nu minskade dina chanser att vinna med 50%… 😉 )

   • Ni ligger ju präktigt bra till båda två, ärligt talat. Jag är lite förvånad att inte fler är med. Men det kanske kommer när folk vaknat ur bakfyllan imorrn. Eller så kommer det griniga kommentarer om att det var en kort tävling. Lucky you i så fall. 😉

  • Jamen jag VET på ettan. Det är bara det att jag oftast är så strukturerad och felfri att det inte BLIR helknasigt. (Och jag ljuger så bra..?)

   Backman HAR jag följt men ledsnade. Kanske dags att ta upp den igen. Musikaler.se hette den inte, den är parkerad men används inte.

   Mer umgänge känns som en bra idé. När börjar vi? (Jag har fått vårens schema nu, så med lite framförhållning är jag mer social än jag var i höstas!)

 3. Halloj. Den där boken behöver ju jag bara säger det.

  1. Jag gillar dina recept, jag 😉
  2. Har inte hunnit sakna något, eftersom jag just trillade in :-p
  3. Pass…
  4. Målet för 2015 är att sparka igång livet igen. Jag ska uppåt och framåt!

 4. Vet inte om jag har några bra svar alls jag gillar dig precis som du är å bloggtips har jag få, mitt 2015 ska jag pyssla mer å ta vara på de små guldkornen tillsammans med mina lurviga älsklingar å fastersgull å försöka strunta i värken

  Tycker jag ska vinna boken bara för att jag sitter här tre på nyårsnatten spik nykter å skriver en kommentar.

 5. God förmiddag! Det här inlägget såg jag inte i går. Men nu är det nytt år, nya föresatser och nya tag… själv har jag som mål att bara försöka att klara av vardagssysslorna och det är inget att skriva ner i en bok, så jag hoppar över utlottningen.

  Men jag kan tala om att jag gilla ditt sätt att skriva och beskriva, jag gillar din humor och jag tror att du är en himla trevlig människa också! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s